su muziejaus lankytojo bilietu
Lapkričio 9 d. 18 val. kviečiame į Lietuvos gastronomijos savaitės pažintinę ekskursiją „Nuo Gurjevo košės iki prezidentinių barščių: gastronominės istorijos iš Prezidento rūmų“.
Tarpukario maisto kultūros tyrinėtoja Justina Minelgaitė-Plentienė pakvies į kelionę po skirtingus Kauno laikotarpius su jų įvairiais skoniais ir kvapais.
Šių gastronominių pasakojimų metu sužinosite, kas buvo siūloma „faivokliokų“ meniu? Kokia produkcija buvo saugoma prezidento gėrimų rūsyje? Kaip pokylio metu reikėjo sužinoti, kokią damą turėsi lydėti prie stalo ir su kuria šoksi pirmą šokį. Kokiomis progomis ant prezidentų stalų buvo serviruojamas paršelis. Ir dar daugiau įdomių kava, cinamonu ir vanile kvepiančių istorijų lauks Jūsų!
Prezidento rūmų Kaune pastatas jau skaičiuoja daugiau kaip 170 metų. Per tą laiką pasikeitė ne vienas rūmų šeimininkas, tad kito ir gastronominis pasaulis. XIX a. pab.-XX a. pr. rūmuose reziduojant Kauno gubernatoriams, čia kvepėjo migdolais ir valgytojų liežuviai salo nuo Gurjevo košės. Per pirmąjį pasaulinį karą, pastate įsikūrus vokiečių karininkų valgyklai ir kazino klubui, ant stalo keliaudavo riebesni šniceliai. Tuo tarpu 1918-1940 m. rūmuose apsigyvenus prezidentams ir jų šeimoms – gastronominiai rūmų virėjos pasirinkimai buvo nulemti naujų gyventojų skonių – į patiekalų paletę įtraukiant ir paprastus barščius ar sklindžius. Tačiau aukštoji virtuvė visu savo skanumu atsiskleisdavo oficialių prezidentinių priėmimų metu, kuomet svečiams siūlytas nuo 5 iki 11 patiekalų meniu.